Pozdravljeni na straneh s tehnično podporo, kjer boste našli na odgovore na najbolj pogosto zastavljena vprašanja, povezana z nedelovanjem iger na vašem računalniku. Pozorno si jih preberite, saj rešijo 90% vseh težav, ki jih uporabniki imajo. V kolikor vam težave še vedno ne uspe rešiti, nas pokličite na telefonsko številko 051 376 200, vsak delovnik med 8. in 16. uro. Pred klicem se prepričajte, da poznate podatke o sestavi vašega računalnika ter napako, ki se namestitvi ali igranju igre pojavlja.

Stvari, ki jih storite v primeru kakršne koli težave in v vsakem primeru blagodejno vplivajo na stanje vašega računalnika.

  • Prepričajte se, da imate nameščeno zadnjo različico programa DirectX. Le-tega dobite na uradni Microsoftovi spletni strani (http://www.microsoft.com/windows/directx/default.mspx).
  • Namestite zadnjo verzijo gonilnikov za hardver, zlasti za grafično in zvočno kartico. Novi gonilniki prihajajo na plano precej pogosto in mnogokrat odpravljajo prav težave, ki so povezane z igranjem računalniških iger. Gonilnike dobite na uradnih straneh proizvajalcev vašega hardvera, kjer je opisan tudi postopek namestitve. Za dodatne informacije se posvetujte s podjetjem ali servisom, kjer ste kupili vaš računalnik. Najbolj znana in pogosto prisotna proizvajalca grafičnih kartic sta Nvidia (http://www.nvidia.com) in ATI (http://www.ati.com).
  • Zaustavite vse programe, ki tečejo v ozadju.

Pogosto zastavljena vprašanja:


Zakaj ob zagonu igre izpiše napako: “Please insert the correct cd-rom”
Napaka se pojavlja zaradi zaščite proti kopiranju ploščka, ki gre v navzkriž z nekaterimi programi. Izklopite vse navidezne enote, ki jih ustvarjajo programi za presnemavanje CD-jev (Nero Virtual Drive, Daemon Tools, Clone CD in drugi). Kako to storite je opisano v dokumentacijah, ki ste jih prejeli skupaj z nakupom programa za peko cedejev.

Zakaj se igra ob zagonu sesuje oziroma se pojavi le črn zaslon?
V 99% primerov bo težavo rešila namestitev najnovejših gonilnikov za vašo grafično kartico. Najdete jih na strani proizvajalca, kjer je zapisan tudi postopek namestitve.

Zakaj se v igri pojavljajo beli kvadratki ali podobne nepravilnosti?
Namestitve najnovejšo različico DirectX-a in po potrebi obnovite tudi vse ostale gonilnike.

Kje je serijska številka?
Iz škatle odstranite vse ploščke, saj je navadno nalepljena znotraj škatle. Včasih jo najdete tudi na hrbtni strani knjižice z navodili.

Zakaj pri zagonu igre javi “CD/DVD emulation software detected?”
Napaka se pojavlja zaradi zaščite proti kopiranju ploščka, ki gre v navzkriž z nekaterimi programi. Izklopite vse navidezne enote, ki jih ustvarjajo programi za presnemavanje CD-jev (Nero Virtual Drive, Daemon Tools, Clone CD in drugi). Kako to storite je opisano v dokumentacijah, ki ste jih prejeli skupaj z nakupom programa za peko cedejev.

Zakaj v igri ne deluje igralna palica/igralni plošček/volan?
Najprvo se prepričajte, da ste igralni pripomoček pravilno namestili in da test v Oknih normalno deluje. Zatem v igri sami pod razdelkom možnosti izberite, da želite igrati z določenim igralnim pripomočkom ter nastavite gumbe, kakor vam najbolj ustreza.

Zakaj me igranjem meče na namizje oziroma se igra sesuva?
Možnosti je veliko. Začnite z namestitvijo morebitnega popravka za igro, obnovite vse gonilnike, v najslabšem primeru pa ger lahko za pregrevanje procesorja ali pomnilnika. V tem primeru se boste morali obrniti na pooblaščeni servis, ki popravlja računalnike za podjetje, kjer ste računalnik kupili.

Med nameščanjem igre se namestitveni program ustavi pri xx%! Kaj mi je storiti?
Gre za napako na ploščku z igro, ki se pojavlja sicer redko, a se. Edino kar lahko storite je, da igro zamenjate v trgovini, kjer ste jo kupili ali se obrnete na nas in bomo to storili mi.

Igra med igranjem zamrzne, ponavlja pa se ponavljajoč zvok.
Nadgradite gonilnike za zvočno kartico, v nastavitvah Oken v razdelku ”sound hardware acceleration” drsnik pomaknite na “basic” ter izpraznite mapo, kjer se nahajajo začasne datoteke (temp folder). Prav tako ne pozabite izklopiti vseh programov, ki tečejo v ozadju.